I både pose og sæk

Steen Pedersen , Senior Partner, statsautoriseret revisor |

05 december 2016

Dagbladet Børsen bragte forleden er stort opsat artikel med overskriften ”Nyt trekløver har 25 milliarder til skattedyk”.

Artiklen var baseret på beregninger fra Dansk Erhverv, der viser, at regeringsgrundlaget for den nytiltrådte regering vil skabe et råderum til skattelettelser på 12 milliarder, som kan lægges oven i de 13 milliarder, som den tidligere V-regering havde sat af til skattelettelser i sin 2025-plan.

Artiklen er dermed et godt eksempel på den vedholdenhed, som medierne udviser i forhold til at skrive og tale om skattelettelser, som der populært sagt ikke er en kinamands chance for, nogensinde bliver en realitet.

Vi har godt nok fået en ny regering, men mandatfordelingen i Folketinget er uændret, og derfor er udsigten til store skattelettelser mindre end udsigten til, at vi får en hvid jul.

Dansk Erhverv var nemlig ikke de eneste til at regne på konsekvenserne af regeringsgrundlaget. Det gjorde Arbejderbevægelsens Erhvervsråd også, men med et andet fokus. De regnede sig frem til, at regeringsgrundlaget vil betyde et farvel til 14.000 offentligt ansatte.

Dette fik med det samme socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, til på Twitter at skrive: ”Ny VLAK-regering toner rent flag. Skattelettelser fremfor ordentlig velfærd”.

Så alt er ved det gamle, hvilket formentlig også er grunden til, at den nye regering med det samme besluttede at udskyde forhandlingerne om en revideret 2025-plan til foråret.

Det eneste, de i Folketinget kan enes hen over midten om, er at bevilge sig selv flere midler. Socialdemokraterne har således aftalt med partierne i den nye regering, at partistøttemidlerne fra nytår skal stige med hele 40 %.

Stigningen er dem velundt, men vi er næppe de eneste som tænker, at det ville have set bedre ud, hvis beslutningen om denne var kommet i forbindelse med et bredt forlig om nogle af de store udfordringer.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn.