Himmelhøjt udbytte

07 september 2015

Opsendelsen af Sojuz-raketten med danske Andreas Mogensen ombord stjal naturligvis det meste af mediebilledet i sidste uge. Rakettens enorme kræfter, farerne og de mange ritualer var enormt fascinerende for de fleste af os.

Men der var dog også andre historier. En af dem handlede om, at de børsnoterede selskaber i de senere år er begyndt at udlodde så store beløb til deres aktionærer, at det ligefrem vækker bekymring.

I Danmark har de største børsnoterede selskaber i år sendt næsten 100 mia. kroner ud til deres aktionærer gennem udbytteudlodninger og aktietilbagekøb. Det svarer angiveligt til næsten 81 procent af de penge, som selskaberne tjente i 2014.

Når de store udlodninger vækker bekymring skyldes det, at det alt andet lige mindsker selskabernes muligheder for at bygge nye fabrikker, for at forske og udvikle, og for at ansætte og uddanne medarbejdere.

I BDO kan vi ikke helt frigøre os fra den tanke, at de store udlodninger ikke kun skyldes, at de store selskaber ikke kan finde investeringer, der giver et tilfredsstillende afkast. Vi tror, at udlodningerne også er et instrument til at fastholde interessen for selskabernes aktier.

Det danske aktiemarked er nemlig kendetegnet ved, at såvel de institutionelle som de private investorer primært interesserer sig for de såkaldte C-20-aktier, hvis kurser derfor er steget himmelhøjt i de senere år. Og for at fastholde det høje niveau, skal aktionærerne have udbytte.

Vi ser ikke noget behov for politisk ageren overfor de store selskaber. Derimod ser vi et stærkt behov for, at der bliver gjort noget for at stimulere interessen for aktier i mindre selskaber. Det vil tilmed kunne skabe en win-win situation, fordi det vil mindske interessen for de store selskaber og tilføre kapital til de mindre og mellemstore, hvilket de har behov for. Vores forslag om at lempe reglerne for anvendelse af pensionsmidler til køb af aktier i ikke-børsnoterede selskaber gælder stadig.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn.