Giv da pengene til velgørenhed

24 august 2015

Et meget stort antal borgere – omkring 900.000 – fik helt ekstraordinært penge tilbage fra SKAT i sidste uge.

Udbetalingen skyldtes, at SKAT tilbage i januar havde konstateret en fejl i deres skatteberegningssystem. Fejlen havde medført en forkert beregning af det særlige beskæftigelsesfradrag i årene 2004 – 2012.

Det var en relativt betydningsløs fejl. Langt de fleste af de berørte borgere fik således kun udbetalt meget små beløb. Mange under 10 kroner. Selv blandt dem, der var ramt af fejlen i alle 9 år, findes der næppe nogen, som samlet set – og inklusive rentegodtgørelse – fik udbetalt 500 kr.

Normalt er udbetaling af overskydende skat en glædelig begivenhed. Det var det ikke ubetinget denne gang. Langt de fleste synes, at det grænser til det latterlige, når offentlige myndigheder bruger tid og kræfter på at udbetale småpenge. Tiden må kunne bruges på noget mere fornuftigt, tænker man.

Det synes de sikkert også hos SKAT, men de vil nok forsvare sig med, at loven ikke giver dem anden mulighed.

Og så er vi ved sagens kerne. I BDO synes vi grundlæggende godt om, at SKAT er forpligtet til at rette de fejl, som de begår. Store som små. Men vi synes, at loven bør ændres sådan, at der ikke bruges tid på udbetaling af småpenge.

Vi synes, at det bør være sådan, at mindre beløb automatisk overføres til den næstkommende årsopgørelse. Alternativt kan pengene med borgerens accept gives til velgørenhed. Og vi tænker, at det burde være en opgave for SKAT selv at fortælle politikerne på Christiansborg om behovet for en lovændring i den retning.

SKAT har et særligt system – såkaldte ”early warnings” – hvor de er forpligtet til at underrette skatteministeren, hvis de opdager et skattehul. En fin ordning, men måske skulle den udvides til også at omfatte pligt til underretning, når der konstateres behov for lovgivning til fordel for borgerne eller virksomhederne.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn.