En træls udtalelse

03 november 2014

Tilbage i juli måned udtalte daværende skatteminister Morten Østergaard følgende til Berlingske Tidende: 

”Der er brug for, at vi tænker på de folk, der beslutter sig for at opgive den trygge tilværelse som lønmodtager og i stedet starter egen virksomhed. Hvis man løber en risiko, så skal der også være en tilsvarende skattemæssig begunstigelse.” 

Nu har vi så fået en ny skatteminister, Benny Engelbrecht. Han interesserer sig også for de selvstændige, men tilgangen er en lidt anden. SKAT vil nemlig skærpe kontrollen af de små enkeltmandsvirksomheder. I den anledning udtalte ministeren forleden følgende til Berlingske Business:

”Vi finder den store hammer frem med målrettet intelligent kontrol. Det betyder i praksis en skrappere kontrol med virksomhedernes selvangivelser.” 

Det er jo rene ord for pengene, og mens løfter om skattelettelser ofte er som fugle på taget, så er trusler om øget skattekontrol normalt noget, vi kan tage for pålydende.

I BDO synes vi kun godt om de kontroller, som SKAT foretager. Alligevel synes vi, at den seneste ministerudtalelse er træls. Af flere grunde.

For det første, fordi vi faktisk tvivler lidt på præmissen om, at enkeltmandsvirksomhederne har sværere end andre ved at selvangive korrekt.

For det andet, fordi alle ministre burde være forpligtet til kun at udtale sig i positive vendinger, om selvstændige i almindelighed og iværksættere i særdeleshed. De har nemlig stor betydning for jobskabelsen, og derfor bør de have positiv særbehandling. 

Det betyder ikke, at de skal slippe for kontrol, men der er altså en kæmpe signalværdi i de udtalelser, som de skiftende ministre kommer med. Og når skatteministeren nu så utilsløret antyder, at de små selvstændige snyder i skat, så føler de sig ikke bare mistænkeliggjorte, men det bekræfter dem også i, at SKAT ikke er en ressource, de kan trække på, men blot er en kontrolinstans.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn: