Drop curlingmentaliteten

30 maj 2016

Regeringen vil gerne af med den såkaldte PSO-afgift, der er blevet underkendt af EU. Spørgsmålet er, hvordan ophævelsen skal finansieres. Det har regeringen ikke givet noget klart bud på, men har dog antydet, at højere personskatter kunne være en del af løsningen.

I en kommentar i dagbladet Børsen forleden advarede cheføkonom i SEB, Thomas Thygesen, mod denne løsning. Han tror ikke, at det medfører vækst at lette byrden for erhvervslivet, hvis regningen skal betales af forbrugerne. Han synes ikke, at regeringen skal agere curlingforældre for erhvervslivet og bemærkede i denne forbindelse:

”Det er ikke første gang, vi forsøger at løfte økonomien ved at mildne luften for erhvervslivet. I mange år var det en nødvendig del af den strukturelle genopretning efter årtiers overforbrug, men i dag er vi nærmest i den modsatte situation, og derfor virker det ikke længere. Selvom det faktisk går godt for indtjeningen, og både lønningerne og renterne er lave, så sker der ikke noget med investeringerne. Det er ikke mangel på penge, men mangel på efterspørgsel, der holder dem tilbage”.

I BDO er vi absolut for ophævelsen af PSO-afgiften, som er en stor belastning for blandt andet gartnerierne, men ligesom Thomas Thygesen er vi skeptiske over for tanken om at lade ophævelsen finansiere af højere personskatter.

Cheføkonomen har nemlig fuldstændig ret i, at den manglende efterspørgsel er et langt større problem end manglen på investeringer. Det gælder især for de mindre og mellemstore virksomheder. I alle tilfælde de hjemmemarkedsorienterede.

Og han har også ret i, at de senere års vækstpakker ikke har haft nogen mærkbar virkning. De har alle været præsenteret med megen pomp og pragt og har kvantitativt set imponerende ud, men reelt har de været uden betydning. Vi anbefaler derfor også, at fejekostene sættes væk og erstattes af tiltag, der øger efterspørgslen.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn.