Det bedste forsvar

12 januar 2015

I efteråret 2011 fik Udkantsdanmark sin helt egen minister, da Carsten Hansen blev udnævnt som minister for By, Bolig og Landdistrikter.

I et interview i Jyllands-Posten den 7. januar 2015 ser ministeren tilbage på sit foreløbige virke, og ikke overraskende er han ganske tilfreds. I hans optik er regeringen med det nye ministerium lykkedes at sætte landdistrikterne på den politiske dagsorden.

Når det gælder de mere konkrete resultater, henviser Carsten Hansen til regeringens vækstplan for fødevarer fra 2013 samt vækstplanen for turisme og den generelle vækstpakke, der begge kom sidste år. Han er dog ganske opmærksom på, at der kan gøres mere, men mener ikke, at ansvaret herfor kun ligger på Christiansborg.

Ifølge Carsten Hansen har mange landkommuner således været for dårlige til selv at gøre noget aktivt og få vendt situationen, og den indstilling skal ændres, mener han. Ministeren tilføjer her:

”Man bliver i yderområderne nødt til at indstille sig på, at vi lever i en ny virkelighed efter krisen. Man kan ikke gå og vente på, at der kommer et nyt Grundfos eller Lego. For det kommer ikke.”

I BDO tvivler vi på, at det er, hvad landkommunerne venter på. Tværtimod synes de at være meget realistiske i deres forventninger til erhvervsudviklingen. Vi ser derfor også mere ministerens kritik som et udtryk for, at det bedste forsvar er et angreb, idet de konkrete resultater af regeringens egen indsats ikke just er prangende.

I stedet for at diskutere, hvem der burde gøre hvad, synes vi faktisk hellere, at man fra politisk hold burde gå sammen om at sikre bedre erhvervsklima i Udkantsdanmark. De kunne jo eksempelvis starte med at sikre ordentlig mobildækning og bedre bredbåndsforbindelser til yderområderne. Disse forhold må nemlig efterhånden betragtes som helt afgørende for, at der kan opretholdes arbejdspladser på disse kanter. Og netop arbejdspladser er helt afgørende for, at nogen vælger at bosætte sig der.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn: