Der skal arbejdes for sagen

09 februar 2015

Vi har på BDO Debatterer flere gange beskæftiget os med det paradoks, at pengeinstitutterne vedvarende fastholder, at de hellere end gerne låner ud til de mindre og mellemstore virksomheder, mens vi i praksis jævnligt oplever det modsatte.

Derfor var det også med en vis lettelse, at vi i Børsen den 26. januar 2015 læste følgende udtalelse fra Nordeas cheføkonom, Helge J. Pedersen:

”De store virksomheder har altid mulighed for at skaffe kapital. Så det er de små og mellemstore virksomheder, man skal forsøge at hjælpe med de lave renter, fordi det er dem, der halter i dag.”

Det var jo tæt på en bekræftelse på, at langt fra alle låneansøgninger imødekommes.

Og i Børsen den 27. januar 2015 fik vi herefter et eksempel fra det virkelige liv. En artikel om iværksættervirksomheden Billy's Billing, som sælger et online regnskabsprogram. De måtte i slutningen af 2014 fyre tre medarbejdere, fordi de ikke kunne låne penge til videreudvikling af virksomheden.

Her i starten af det nye år er det imidlertid lykkedes for virksomheden at få et lån, men kun fordi Vækstfonden bakkede op om lånet og dækker 80 % af et eventuelt tab, ligesom begge ejere har kautioneret for lånet. Og så skal virksomheden stadig betale omkring 9 pct. i rente på lånet.

Et godt eksempel på, at det historisk lave renteniveau mest er til glæde for boligejerne. Virksomhederne må stadig betale en pæn rente.

I BDO glæder det os, at virksomheden fik sit lån, og at den gad stå frem med sin historie. Den er nemlig et godt eksempel på, at der er meget arbejde forbundet med at søge lån. At man ofte skal spørge flere steder. At man skal huske på de muligheder, som Vækstfonden giver, og det er svært at komme uden om personlige kautioner.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn: