Bedre sent end aldrig

19 oktober 2015

Det har tilsyneladende gjort Socialdemokraterne mere klarsynede, at de ikke længere har regeringsansvaret. Forleden kunne vi i dagbladet Børsen i alle tilfælde læse, at de i forbindelse med finanslovsforhandlingerne vil foreslå, at Vækstfonden tilføres yderligere 5 mia. kr. I avisen blev tidligere erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen citeret for følgende udtalelse:

”Vi kan se ud over hele landskabet, at der er for lille egenkapital rundt om i de små og mellemstore virksomheder. Og vi ved fra den finansielle sektor og investorerne derude, at virksomhederne er for tyndt kapitaliserede til, at man rigtigt tør give sig i lag med at lave større investeringer med dem. Derfor er det nødvendigt, at der kommer den her type kapital ind, så andre tør træde til.”

At de mindre og mellemstore er tyndt kapitaliserede er ikke nogen stor nyhed. Det har de altid været. De fleste drives nemlig ud fra en filosofi om, at det er bedre at lade pengene arbejde end at lade dem samle støv.

Finanskrisen har imidlertid betydet, at pengeinstitutternes lånesagsbehandling er blevet mere skematiseret og regelret. De stiller derfor nu strengere krav til egenkapitalen, hvis de skal låne penge ud. Dermed havner virksomhederne i en dobbeltklemme. De har svært ved at skaffe egenkapital, og derfor kan de heller ikke skaffe lånekapital.

I BDO har vi groft sagt råbt og skreget om denne udfordring i snart lang tid. Også mens Henrik Sass Larsen var ministeren. Vi er derfor glade for, at han nu endelig har set lyset.

Om tilførsel af kapital til Vækstfonden er løsningen, er vi ikke sikre på. Vi synes også, at man bør overveje – og meget gerne afprøve – andre muligheder. Konkret foreslår vi blandt andet, at det gøres mere attraktivt for lønmodtagere at bruge etableringskontomidler til at købe aktier i mindre og mellemstore virksomheder.

Det vigtigste er dog, at der bliver gjort noget. Og mangler der ideer - så stiller vi gerne op.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn.