Bageren må følge med tiden

14 april 2014

Siden 2005 er antallet af bagere på Sjælland faldet fra 151 til 97. Nedgangen skyldes ændrede vaner hos forbrugerne, som i stigende grad køber bake-off-brød eller fabriksbrød i poser til lavpris. Og supermarkedernes nye tag-selv-brødskabe vil givetvis medføre lukning af endnu flere bagerforretninger.
 
De voldsomme ændringer fremgik af en nylig artikel i Erhverv Sjælland, der udgives af Sjæl-landske Medier. Her kunne vi også læse om de modtræk, som ejeren af Svinninge Bageri har foretaget. Svinninge ligger i Nordvestsjælland omkring 15 km vest for Holbæk og har ca. 2.800 indbyggere.
 
Først åbnede bageren yderligere en forretning i en nærliggende by. Derefter begyndte han at levere brød til den lokale SuperBrugsen. Og nu satser han så stort og åbner en drive-in-bagerforretning i det nærliggende Holbæk Mega Center. Et indkøbscenter med ca. 40 store butikker. Åbningen giver arbejde til yderligere et par bagere, syv-otte fuldtidsansatte i butikken samt cirka 20 unge piger. Det samlede antal medarbejdere kommer dermed op i nærheden af 60.
 
Tiltaget fra den driftige bager flugter fuldstændig med den udvikling, som vores BDO Barometer – en analyse af udviklingen hos de mindre og mellestore virksomheder – viser. At større virksomheder er løsningen på udfordringerne i næsten alle brancher. At det bliver sværere og sværere at klare sig for de helt små forretninger.
 
Det betyder ikke, at der ikke findes undtagelser, for det gør der naturligvis. Især blandt de mindre virksomheder, der finder på nye tiltag eller som specialiserer sig. De har gode muligheder for at klare sig. Det har resten ikke. Det siges, at stagnation er lig med tilbagegang, og det passer.
 
I gamle dage var en bagerforretning typisk en mand-kone-forretning med nogle få ansatte. Blandt fremtidens bagerforretninger – dem der overlever – vil mange nok have mere end 25 ansatte. Det tilsiger udviklingen. Og det er os selv – forbrugerne – der har bestemt det.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn: