Børsnotering af små virksomheder

02 februar 2015

Kan man børsnotere en lille virksomhed med kun syv ansatte. En virksomhed, der hidtil kun har givet underskud, og som kun har en beskeden egenkapital. Ja, det kan man. I Sverige.

Børsen bragte forleden en omtale af det danske selskab Ivisys, der har base i Hvidovre. Selskabet har udviklet et superhurtigt kamera til kvalitetskontrol i fx samlebåndsproduktioner, hvor kameraet er i stand til at finde selv de mindste fejl og produktionsmangler.

Selskabet mangler imidlertid penge til at vækste for. Medarbejderantallet skal hæves fra 7 til 26, og produktet skal skubbes ud på alle nærmarkeder.

Pengene skaffes ved at børsnotere selskabet på First North-børsen i Stockholm. Tegningsperioden skydes i gang i uge 9. Målet er i første omgang at rejse 12 mio. svenske kroner i ny kapital, men investorerne får samtidig en gulerod i form af en option, der efter 12 måneder giver dem mulighed for at tegne yderligere aktier til en fast pris. Samlet forventer selskabet derfor en kapitalindsprøjtning på 20 mio. svenske kroner.

Når selskabet børsnoteres i Sverige og ikke i Danmark, skyldes det, at de danske investorer – også de store - ikke interesserer sig for mindre virksomheder.

I Sverige er kulturen helt anderledes. Det skyldes blandt andet, at de skattemæssigt favoriserer aktieinvesteringer. I 2012 indførte de regler om såkaldte aktiesparekonti, hvor afkastet kun beskattes med 30 %. Siden etableringen har op mod 500.000 svenskere oprettet en sådan konto.

I Danmark har vi også en First North-børs. Teknisk set har vi altså det, der skal til. Det, vi mangler, er en anden aktiekultur. Vi har derfor behov for initiativer, der kan få investorerne til at købe andet end C20-aktier. Tænk, hvis vi kunne få 500.000 danskere til hver at investere bare 10.000 kr. i mindre og mellemstore virksomheder. Det ville da være fantastisk.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn: