Økonomistyring anno 2015

06 april 2015

I en stort opsat artikel fortalte Børsen den 18. marts 2015 om, hvordan mejerigiganten Arla har afskaffet brugen af budgetter til fordel for personlig frihed, hvor medarbejderne selv sætter retningen, og afdelingerne lærer af hinanden.

Til avisen udtaler Arlas finansdirektør Frederik Lotz følgende: ”Vi trak stikket på budgettet. Det viste sig, at vi brugte utrolig meget energi på at lægge budgetter, der forsøger at fortælle, hvad der sker i morgen. Men mælkeprisen og markedsvilkår skifter hele tiden, og derfor giver fokus på et tal ingen mening.”

Artiklen blev den 22. marts 2015 kommenteret i Økonomisk Ugebrev, der gav den følgende ord med på vejen: ”I de seneste 15-20 år har artikler om, hvordan store virksomheder skrotter traditionelle budgetter, været faste indslag i erhvervsmedierne, som imidlertid stadig formår at præsentere fænomenet som en chokerende nyhed.”

Det er så sandt, som det er skrevet. Økonomistyring anno 2015 er jo langt mere end et gammeldags budget. Det betyder ikke, budgetter slet ikke kan bruges. Faktisk er det et ganske godt udgangspunkt i mindre og mellemstore virksomheder, som ikke har så store økonomiafdelinger.

I BDO bruger vi – selvom vi er en stor virksomhed - fortsat budgetter, men vi bruger dem sammen med rullende forecasts - altså økonomirapporter, hvor de faktiske resultater for ”år til dato” suppleres med budgetter for de resterende måneder af regnskabsåret. Det giver et fint overblik over vores forretning, synes vi.

I vores rådgivning lægger vi vægten på, at økonomirapporteringen tilpasses den enkelte virksomhed. Adgangen til ”Big Data” betyder, at det er muligt at udfinde præcis de nøgletal, som er relevante. Det handler derfor mest af alt om at begrænse sig. Det er bedre at styre efter nogle få nøgletal end at bruge tid på at udarbejde et stort budget, som der aldrig følges op på. Det er det, vi prædiker for vores kunder.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn.