BDO Debatterer:

Mængden af nye skatteregler er uendelig

11 januar 2018

Morten Trap Olesen , Senior Partner, statsautoriseret revisor |

Mellem jul og nytår offentliggjorde den juridiske tænketank Justitia en analyse, der viste, at der i løbet af de seneste ti år er fremsat 261 lovforslag på skatteområdet. I samme periode er kun seks skatte- og afgiftslove blevet ophævet. Analysen viser, at det i denne sammenhæng ikke gør nogen forskel, om vi har en rød eller blå regering, da antallet af nye love er stort set det samme uanset, hvem der sidder på magten.

Analysen førte ikke overraskende til en del medieomtale. Det overordnede tema var endnu en gang, at det er for galt, at skat skal være så kompliceret, at hverken borgere, virksomheder eller medarbejderne hos SKAT forstår reglerne. 

Og for 117. gang blev det fremhævet, at det er en falliterklæring, at danskerne ikke er i stand til at regne deres egen skat ud.

I BDO er vi imidlertid ikke så bekymrede. Vi tror faktisk, at langt de fleste, via de gode digitale værktøjer SKAT har udviklet, godt ville kunne regne deres egen skat ud, hvis blot de gad. Vi oplever dog, at danskerne er mere optaget af, hvorfor der fx er gunstige skatteregler for udlejning af egen bolig, men ikke for udlejning af egen bil.

Alle regeringer har et ønske om at slanke lovgivningen, men det er lettere sagt end gjort. Den siddende skatteminister har i indeværende folketingssamling foreløbigt fremsat 16 lovforslag, og inden sommerferien vil han formentlig være nået op på et antal, der passer med tidligere års gennemsnit.

Politiken nævnte i en artikel om analysen, at tidligere skatteminister Svend Erik Hovmand for 14 år siden nedsatte et »sekretariat for regelforenkling«.

Det kom der ikke meget ud af. Måske er tiden til, at politikerne konstaterer, at der reelt intet er at gøre. At et kompliceret samfund kræver komplicerede regler, og sikkert også vil gøre det i fremtiden.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn.