BDO Debatterer:

Måske vi hellere skulle glæde os

13 november 2017

Henning Boye Hansen , Chefkonsulent |

Så fik vi endnu et læk af fortrolige dokumenter fra et tropisk skattely. Denne gang fra Bermuda og nok derfor døbt Paradise Papers.

Offentliggørelsen skete med militærisk præcision i en lang række lande. I Danmark med DR og Politiken som frontløbere, fordi de som de eneste danske medier har haft adgang til dokumenterne.

De politiske reaktioner på offentliggørelsen var helt de samme som ved tidligere lignende lejligheder. En bred fordømmelse af brugen af skattely. 

Skatteminister Karsten Lauritzen skyndte sig at sige, at han er åben over for at lade SKAT købe sig adgang til dokumenterne. Noget som andre på Christiansborg straks tilsluttede sig. Der findes nemlig ingen politikere, der ikke vil bekæmpe skattely.

Noget tyder dog på, at mediernes interesse for de lækkede dokumenter denne gang vil klinge hurtige af end ved tidligere lejligheder.

Dels fordi disse læks heldigvis bliver mere og mere almindelige. Og dels fordi der også denne gang kun var få danske navne at finde i dokumenterne. Angiveligt kun 140.

Ikke mange – hverken medier eller politikere – har dvælet ved dette forhold. Og det er lidt ærgerligt, for det er efterhånden et fast kendetegn, at der relativt set ikke er mange danske navne, når sådanne papirer afsløres. Heldigvis da. 

Og de sager, som SKAT har rejst på grundlag af sådanne, har da givet penge i den slunkne statskasse, men angiveligt ikke vildt mange.

Dagbladet Børsen var et af de eneste medier, som satte tingene lidt i perspektiv. I en leder skrev avisen:

”Samfundsøkonomisk er sort arbejde altså et langt større problem for Danmark end skattely, men fylder mindre på forargelsesregistret. Det er paradoksalt”.

Det synes vi også. Faktisk undrer det os, at medier og politikere ikke i højere grad glæder sig over, at så få danskere bliver afsløret i at bruge skattely på ulovlig vis. Det burde de gøre.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn.